fbpx
Čas praznikov se bliža, zato je prav, da pomislimo, kaj je prav pri pisanju voščilnic.
 
Dejstvo je, da si je za pisanje voščilnic treba vzeti dovolj časa.
 
Pravila:
Pomembno je voščilnice pripraviti pravočasno. Določiti, komu bomo pisali. Vsebino voščilnic si lahko pripravimo že prej. Če uporabljamo misli tujih avtorjev, je pomembno napisati, čigava je misel.
 
Ne glede komu jih pišemo, morajo biti ustrezne, vsebina pa zapisana čitljivo in jasno. Lahko jih izdelamo sami ali pa kupimo.
 
Način pisanja se razlikuje v poslovnem in zasebnem svetu.
poslovnem svetu pazimo, da voščilnice niso reklamni panoji. Zapišemo le lepe želje in ne pozabimo na čitljiv podpis. Lahko priložimo tudi vizitko, v primeru, da smo spremenili podatke – telefonsko številko … ti podatki bodo poslovnemu partnerju prišli prav. Pišemo z nalivnim peresom ali primernim kemičnim svinčnikom. Pomembno je vedeti, da je voščilo pisano »na roke«, bolj osebno.
zasebnih sporočilih smo lahko šaljivi, izvirni, duhoviti. Še vedno velja, da vsebino zapišemo lepo in čitljivo.
Drži, da so elektronska sporočila hitrejša, cenejša, žal pa niso osebna. Če le zmoremo in nam čas dopušča, se lotimo teh stvari malce drugače. Če pošiljamo elektronska sporočila, bodimo pozorni, da se ne vidi, da smo to sporočilo poslali več osebam hkrati.
 
Na ovojnice pišemo naslove ročno. Nikar ne lepimo nalepk. Če smo v stiski s časom, potem je dopustno, da na ovojnico natisnemo naslove. Še vedno je najlepše, da vzamemo v roke pisalo in se lotimo dela.
Ob vsem pa je pomembno, da ne pozabimo na pravopisna pravila.
 
Praznike pišemo z malo začetnico, razen, če je ime praznika izpeljano iz osebnega imena ali priimka. Na primer: Prešernov dan in Marijino vnebovzetje … vse ostale praznike pišemo z malo začetnico. Vesel božič in srečno novo leto.
Pomembno je, da ločimo med voščilnico in čestitko. Voščimo ob ponavljajočih se dogodkih, kot so rojstni dnevi, novo leto …. Zato pišemo voščilnico.
Čestitamo ob enkratnih dogodkih in uspehih – rojstvo, diploma, športni dosežek … Takrat napišemo čestitko.
 
Srečno pri pisanju.
 
Umetnost besede, Jasmina Spahalić